Hoelang duurt een voetbal verlenging? Lees er hier alles over! (2024)

Een voetbal verlenging duurt normaliter 30 minuten. De verlenging bestaat uit twee helften van vijftien minuten. De pauze tussen beide helften duurt vaak 2 á 3 minuten. Grote kans dat de verlenging iets langer duurt dan de 30 minuten wegens het spelen van extra blessuretijd, dit komt voor als het spel even stil heeft gelegen. De blessuretijd in de verlenging zal vaak niet langer zijn dan 2 – 3 minuten.

Hoelang duurt een voetbal verlenging? Lees er hier alles over! (1)Hoelang duurt een voetbal verlenging? Lees er hier alles over! (2)

Overzicht

1. Hoelang duurt de verlenging bij een voetbalwedstrijd?
  2. Wanneer moet er een voetbal verlenging worden gespeeld?
  3. Wat gebeurt er als er na de verlenging nog steeds geen winnaar is?
  4. Zijn er specifieke regels bij de verlenging?
  5. Extra wissel bij een voetbal verlenging
  6. Golden Goal

Wanneer moet er een voetbal verlenging worden gespeeld?

Een verlenging wordt gespeeld bij wedstrijden waar het noodzakelijk is dat er een winnaar uit de strijd komt. Als na de reguliere 90 minuten nog een gelijkspel op het scorebord staat moet er een verlenging worden gespeeld. Dit zijn vaak wedstrijden uit knock-out competities. Een verlenging komt voor bij de volgende competities.

• Bekerwedstrijden
    • Bijvoorbeeld: KNVB Beker, DFB Pokal, Coupe de France, Copa Del Rey
  • Knock-out fase van de Champions League en Europa League
    • Kort samengevat bestaat de Champions League en de Europa League uit een poule-fase en een knock-out fase. Bij de poule fase worden er geen verlengingen gespeeld, omdat dan uiteindelijk het aantal punten de doorslag geven. Bij de knock-out fase is het belangrijk dat er één team doorgaat naar de volgende ronde. Deze strijd wordt vaak over twee wedstrijden gevoetbald. Als er bij de tweede wedstrijd uiteindelijk een gelijkspel is op basis van twee wedstrijden, dan wordt er een verlenging gespeeld.
      • Voorbeeld: Team A wint de 1e wedstrijd (thuis) met 1-0 van team B. Vervolgens eindigt de 2e wedstrijd met 1-0 voor team B, want die spelen de 2e wedstrijd thuis. Op basis van twee wedstrijden staat het 1-1, daarom moet er een verlenging worden gespeeld. Je kunt een 2e wedstrijd herkennen doordat er achter of onder de normale score een stand staat (zie de afbeelding hieronder).
      • Champions League uitdoelpunten tellen zwaarder mee. Voorbeeld: De eerste wedstrijd eindigt doelpuntloos met een gelijkspel (A 0-0 B). De tweede wedstrijd eindigt in een (B 1-1 A) gelijkspel. Dit houdt in dat dat er geen verlenging gespeeld hoeft te worden, omdat team A meer uitdoelpunten heeft gescoord dan team B.
      • In het onderstaande voorbeeld zie je de stand van de zogenaamde ’terugwedstrijd’ van Juventus – Ajax in de Champions League knock-out fase. De eerste wedstrijd, waar Ajax thuis speelde, eindigde in 1-1. Voordat Ajax aan de 2e wedstrijd begon, wisten ze al dat ze minimaal één doelpunt moesten scoren om door te gaan naar de volgende ronde. De 2e wedstrijd eindigde in een 1-2 overwinning voor Ajax. Ajax ging door naar de volgende ronde, omdat ze al op basis van punten (Ajax 4 – Juventus 1) door gingen. Stel: De eerste ‘heenwedstrijd’ eindigde in een 4-4 gelijkspel, dan was Ajax nog door geweest op basis van punten.
Hoelang duurt een voetbal verlenging? Lees er hier alles over! (3)

Wat gebeurt er als er na de verlenging nog steeds geen winnaar is?

Als er na de verlenging nog steeds geen winnaar is dan moeten er penalty’s genomen worden. Een penaltyreeks bestaat uit vijf strafschoppen van beide teams. Wie uiteindelijk de meeste strafschoppen heeft gescoord wint de wedstrijd. Staat het na vijf strafschoppen van elk team nog steeds gelijk, dan wordt er weer om en om penalty’s genomen tot dat er uiteindelijk een winnaar is. Een penaltyserie duurt vaak al met al 15 a 20 minuten. Denk hierbij aan het kiezen van de penaltynemers, het tossen en het nemen van de penalty’s.

Zijn er specifieke regels bij de verlenging?

Er gelden geen andere regels bij een verlenging dan de regels de bij de eerste reguliere 90 minuten worden gevoetbald.

Extra wissel bij een voetbal verlenging

Er is veel onduidelijkheid om de extra wissel die ploegen krijgen wanneer er een verlenging wordt gespeeld. Uiteindelijk komt het er op neer dat ploegen bij de meeste bekerwedstrijden één extra wissel krijgen bij een verlenging. Dus uiteindelijk mag je in wedstrijden van 2020 totaal zes keer wisselen als er een verlenging plaats vindt. De KNVB en de UEFA zeggen het volgende over deze regel.

Extra wissel bij verlenging van Eredivisie en KNVB Beker wedstrijden

• Bij een verlenging mag elk team één extra speler wisselen (ook als het maximum van vijf al is bereikt);
  • Bij een verlenging krijgt elk team één extra wisselmoment (ook als het maximum van drie wisselmomenten al is bereikt);
  • Naast het extra wisselmoment mag ook voor aanvang van de verlenging en in de rust van de verlenging worden gewisseld.
  • Als een team tijdens de wedstrijd het maximum van vijf wissels en/of drie wisselmomenten niet heeft gebruikt, mogen die gebruikt worden tijdens de verlenging.

Extra wissel bij verlenging van Champions League en Europa League wedstrijden

• Teams mogen vijf wissels maken, maar hebben drie wisselmomenten tijdens de wedstrijd.
  • Wissels die tijdens de rust, aan het einde van de wedstrijd en in de pauze van de verlenging worden doorgevoerd gelden niet als wisselmomenten.
  • Een extra wissel is toegestaan bij de verlenging.

Golden Goal

Vroeger werd er gebruik gemaakt van de regel ‘golden goal’. Wanneer een ploeg een doelpunt maakte in de verlenging was de wedstrijd direct afgelopen en won de scorende ploeg. Echter zie je deze regel bijna nooit meer in het voetbal.